Etusivu Tule meille töihin Yhteystiedot

 

Tehostetussa palveluasumisessa asukkaan hankkimat tarvikkeet, välineet ja laitteet

19.03.2018

Tehostettu palveluasuminen ja asukkaan vuokrasuhde

Kansallisen lainsäädännön ja ohjeiden mukaisesti on määritelty ja rajattu ikäihmisten tehostetun palveluasumisen kustannuksia ja asiakasmaksuja. Myös vuokra-asumiseen liittyen on ohjeistukset annettu. Olemme Kotikaaressa havainneet, että asian ymmärrettävyyden kannalta on hyvä tuoda asia selkeästi esille.

Tehostetun palveluasumisen yksiköt eivät ole laitoksia. Eli eivät tarjoa laitoshoitoa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että asukkaat ovat suorassa vuokrasuhteessa palvelun tuottajaan tehden vuokrasopimuksen palvelun tuottajan kanssa. Tämän mukaisesti asukkaat asuvat tehostetun palveluasumisen yksikössä omissa kodeissaan.

Vuokrauksen osalta tehostetussa palveluasumisessa noudatetaan yleistä vuokralainsäädäntöä. Hoitopalvelun ostajalla ja Etelä-Savon tapauksessa Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymällä (ESSOTE) ei ole minkäänlaista vuokrasuhdetta tehostetun palveluasumisen tuottajaan. Asukkaalla on vuokra-asumisen myötä oikeudet samoihin tukimuotoihin kuin muilla ikäihmisillä. Tässä tapauksessa asumistukeen muun muassa. Mikäli kyseessä olisi laitoshoitoyksikkö, kyseiset tukimuodot eivät olisi mahdollisia.

Kansaneläkelaitokselta (KELA) vahvistetun tiedon mukaisesti, mikäli tehostetun palveluasumisen tuottaja kalustaisi asunnot valmiiksi ja asukas ei saisi tuoda halutessaan omia kalusteita, olisi kyseessä laitos ja laitoshoitopaikka. Tässä tapauksessa siis asumistukea ei olisi mahdollista saada.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (ESSOTE) on ohjeistanut tehostetun palveluasumisen tuottajia seuraavasti: ”Asukkaat kalustavat huoneensa itse. Palveluntarjoajalla tulee olla tarvittaessa mahdollisuus tarjota huoneeseen peruskalustus (hoitosänky, mikäli asiakkaan hoitoisuus sitä edellyttää ja yöpöytä). Hoitosänky ja yöpöytä sisältyvät vuokraan.”

Kansaneläkelaitoksen (KELA) mukaan ”Mikäli ESSOTEn ohjeessa ei olisi kohtaa ”tarvittaessa”, kyseessä olisi laitoshoito ja laitos.”

Riitta Paasivuori
toimitusjohtajaInfotaulu

Vanhuspalvelulaki

05.02.19

Intervallihoito/jaksohoito Pappilanpuistossa

22.11.18

Miten pääsee tehostettuun palveluasumiseen?

06.09.18

Vaihtoehtoiset reitit tehostettuun palveluasumiseen pääsylle

06.09.18

Turvaohjeita ikäihmisille

03.04.18

Tehostetussa palveluasumisessa asukkaan hankkimat tarvikkeet, välineet ja laitteet

19.03.18

Tapahtumia ja ajankohtaista

Retki Toivolan kylälle / Mäntypuiston juhannusjuhla

26.06.19

Mäntypuiston Palvelutalo sai keväällä 2019 ansioplaketin Suomen Ladulta

07.06.19

Mikkelin Kotikaari ry is recognised for fulfilling international quality criteria

22.05.19

Mikkelin Kotikaari rylle viiden tähden Euroopplainen laatuleima

15.05.19

Ystävänpäiväyllätys Mäntypuistoon

14.02.19

MÄNTYPUISTON SYKSYN TAPAHTUMIA 2018

13.12.18

Rintamaveteraanikuoro ilahdutti vierailullaan palvelutalon asukkaita ja henkilökuntaa

13.12.18

Seniorit liikkuivat Saimaa Stadiumilla

17.10.18

Ainot ja Reinot liikkeelle 16.10

02.10.18

Loppukesän kalareissu

18.09.18